Rastem s knjigo 2019

V petek, 27. septembra 2019, so imeli sedmošolci kulturni dan z naslovom Rastem s knjigo, ki poteka v sodelovanju s Knjižnico Pavla Golie Trebnje.

V šolskem letu 2019/2020 poteka projekt »Rastem s knjigo OŠ« za sedmošolce že štirinajstič. Gre za nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, s katerim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Za sedmošolce je bila izbrana knjiga pisateljice Janje Vidmar Elvis Škorc, genialni štor.

O knjigi si lahko ogledate kratek predstavitven film.

ANOTACIJA IZBRANE KNJIGE

 Vidmar, Janja: Elvis Škorc, genialni štor.

Dob pri Domžalah: Miš, 2018.

Utemeljitev strokovne komisije za literarne prireditve in razvijanje bralne kulture JAK:

Kaj vse se lahko pripeti ne preveč nerodnemu, ne pretirano grdemu, ne povsem nesrečnemu in zagotovo ne predebelemu trinajstletniku? Ko ga posrka črna luknja, je vse mogoče. Ob izdatni porciji bruhcev in kakcev se z zavidljivo hitrostjo suka od groženj do obljub, od Bajsa do Supercarja, od pekla do raja, pa spet nazaj. In ko se mu izneveri še največji zaupnik, ni druge, kot da končno pobegne od doma. »Podrekano stanje«, bi rekel Elvis Škorc.

Roman je napisan kot neke vrste sproti nastajajoči notranji monolog glavnega protagonista, kot čisto posebna intimna izpoved, namenjena še nerojenemu bratcu (za katerega se čisto na koncu – da bi šlo Elvisu ja vse navskriž – izkaže, da bo pravzaprav sestrica), kot zaupno poročilo in komentar o vsem, kar se mu nevšečnega, zoprnega, a tudi zabavnega in lepega dogaja v življenju. Gre potemtakem za prvoosebno pripoved v avtentičnem jeziku današnjih najstnikov, polnem žmohtnih slengovskih izrazov in obrazcev vsakdanje pogovorne govorice, v bogatem, sočnem in duhovitem idiomu iskrenega in bistrega fanta, ki spontano daje duška vsem svojim notranjim stiskam, dvomom, strahovom, pa tudi radostim in nagajivostim, hrepenenju in sanjarijam. Knjiga v svoje iskrivo in sproščeno besedje subtilno lovi razpoloženje, čustvovanje in mišljenje sodobnega urbanega adolescenta, vpetega v omrežje najsodobnejše komunikacijske tehnologije – od pametnega telefona do interneta in družabnih omrežij –, pri tem pa se avtorica skrbno ogiba vsakršnega pedagoškega moraliziranja, se niti za trenutek vzvišeno in vsevedno ne dvigne nad svoje junake ter njihov predstavni in pojmovni svet, ampak dosledno vztraja v njihovi imanentni najstniški perspektivi in pogledu na svet vrstnikov in odraslih.

Kalejdoskop čustev, sočnih dialogov, situacijskih zadreg in izjemnih jezikovnih vragolij uvršča tega »slovenskega Jadrana Krta« med vrhunce sodobne izvirno slovenske najstniške literature. Z občutno mero samoironije, humorja in vratolomne razgibanosti avtorica v svoji prepoznavni maniri spretno ovekoveči sodobno najstniško izkušnjo, ki bo prepričala še tako nezainteresiranega bralca.

 

Maja Ule

Knjižničarka na OŠ Trebnje.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost