SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK – Prešernov dan –

je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik, ki ga Slovenci praznujemo 8. februarja, ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Kultura je oplemenitenje, izpopolnjenje in gojenje človekovih nravi, načina življenja in okolja. V vsakdanjem življenju povezujemo kulturo z omikanostjo, izobrazbo in umetnostjo. Umetnosti moramo znati  prisluhniti ali videti več. Umetnost je, da znamo svoja občutja tudi izraziti.

Šolsko virtualno proslavo ob kulturnem prazniku smo sestavili iz besed, slik in glasbe učencev, ki znajo izraziti svoje misli in čutenje ter videnje – kot UTRIP BESEDE, SLIKE IN GLASBE. Mladi želijo živeti v svetu, stopati v družbo in biti sprejeti, se uveljaviti ter se s svojim znanjem in pogumom znajti na samostojni poti.

Izbrane pesmi pripovedujejo učenci, ki so sami avtorji. Pesmi so nastale, ko so poustvarjali ob pesmi Toneta Pavčka PREPROSTE BESEDE. Te pesmi so tudi objavljene v zborniku Pavčkove vitice 2020, izbrani verzi pa govorijo tudi vam.

Tišino rabiš, da slišiš ljudi. Ada

Težka beseda boli in srce kvari. Lovro

Besede so kot ljudje, ki jih včasih spremlja tudi gorje. Glorija

Odgovor se skriva v tebi. Brina

V svetu je veliko lepih besed, ki ljubijo, se smejejo, navdihujejo, upajo. Miha

Beseda preprosta polepša mi dan. Dan

To si želim … da sliši se jih tiho leteti v srca ljudi in tam zaživeti. Ema

Učenci, ki s sliko in risbo izražajo svoj pogled, pripovedujejo, kako nastajajo njihove likovne stvaritve; kako zmorejo stati na tleh in segati v oblake. Dekleta, ki pojejo tudi v šolskem pevskem zboru, ostajajo povezane tudi na daljavo in našle so skupni glas vedrine.

Za sodelovanje se zahvaljujemo sodelujočim učencem in njihovim staršem. Posebej se za izbrane glasbene točke zahvaljujemo učencem, mentorjem in vodstvu Glasbene šole Trebnje.

Učiteljica Mojca Bahun

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost