TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 18. 11. 2022

Vsako leto tretji petek v novembru s tradicionalnim slovenskim zajtrkom praznujemo dan slovenske hrane. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva in osveščati o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih, ter spodbujati k racionalnem ravnanju z embalažo.

V letošnjem letu so učenci in učitelji podaljšanega bivanja pripravili razstavo v šolski avli. Na razstavi je bila predstavljena tudi zasnova učne pešpoti Od pašnika do sladoleda, ki smo jo pripravili učenci in učitelji OŠ Trebnje v sodelovanju z okoliškimi kmetijami in Dobrotami Dolenjske. Učenci 6. razreda so pri gospodinjstvu in izbirnih predmetih (SPH, NPH) pripravljali jedi z mlekom. Na šoli pa je gospa Marjeta Uhan predstavila pridelke in izdelke njihove sadjarske kmetije, ki šoli skozi celotno leto dobavlja jabolka, hruške, v spomladanskem času pa tudi jagode in češnje. Učenci so lahko poskusili različne sorte jabolk in domači jabolčni sok. Učenci 2. razreda so obiskali Dobrote Dolenjske, kjer so si lahko ogledali njihov proizvodnji obrat in poskusili nekaj izdelkov. 

»Zajtrk z mlekom – super dan!« je slogan letošnjega zajtrka. Po jutru se dan pozna in današnji je bil zagotovo super, saj smo se v dobri družbi okrepčali s kruhom, z medom, maslom, mlekom in jabolkom. Večino sestavin so priskrbeli okoliški kmetje:

  • Grajske dobrote, Matjaž novak – črni kruh,
  • Čebelarstvo Vajda – EKOLOŠKI cvetlični med,
  • Sadjarska kmetija Uhan – jabolka integrirane pridelave,
  • Mlekarna Celeia – maslo in
  • Kmetija Marn – mleko.

Da bomo zdravi, jejmo raznoliko hrano. Zelenjavo in sadje si privoščimo večkrat na dan. Kupujmo lokalne in sezonske sestavine. Hrana, ki je pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža in hranljiva ter polnejšega okusa.  Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na redno gibanje.

 

In še misel za konec. Spoštujmo naravo, jejmo lokalno, saj najboljše raste doma – na naši slovenski zemlji.

                                                                                     M. Merzel, P. Pristavnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost