33. področni šolski parlament: Duševno zdravje otrok in mladih

Področni parlament je potekal v četrtek, 16. marca 2023, na OŠ Trebnje, v predavalnici in šolski knjižnici. Srečanje se je začelo s kratkim kulturnim programom kitaristov Glasbene šole Trebnje in recitatorjev 9. razreda.

V uvodu nas je pozdravil ravnatelj Rado Kostrevc, nagovorila nas je predstavnica Občine Trebnje Majda Šalehar, učitelj Franci Kravcar pa je predstavil potek dneva. Moderatorki parlamenta sta bili učenki Zoja Avbar in Lucija Smolič.

V prvem delu so se učenci razdelili v naključne skupine ter debatirali o izpostavljenih vprašanjih.

Predstavniki prve skupine so se najprej posvetovali med seboj in kmalu prišli do realnih in zanimivih ugotovitev, da je na svetu vse več otrok, ki se ne cenijo.

Druga skupina je ugotavljala, da na nas najbolj vplivajo naši starši, vrstniki, šola in tudi drugi s socialnih omrežij. Izgorelost se začne s prekomernim številom nalog, ki si jih zadamo, in s šolo nasploh. To lahko preprečimo s prepoznavanjem učencev s čustvenimi težavami, ki jih največkrat skrivajo za popolno osebnostjo, izoliranjem ali nasiljem do drugih.

Tretja skupina se je v razpravo podala zelo produktivno in zatopljeno, saj so izpostavili vsakdanjost težav mladostnikov.

V četrti skupini so se najprej pogovarjali, kako je potekal njihov šolski parlament. Izpostavljena tema o nasilju in o tem, kako pomagati ter rešiti težavo, je bila zanimiva in pomembna.

Peta skupina je ugotovila, da psihično in fizično nasilje ni prava rešitev. Izrazili so pomislek, da je žalostno, da se morajo o tem sploh pogovarjati.

Skupaj smo si ogledali posnetek o duševnem zdravju otrok v ZDA.

Naše skupne ugotovitve so bile, da pogovor o samomoru lahko pomaga, da ne razmišljamo o njem, da število samomorov po vsem svetu narašča, da zaradi tega prihaja do nasilja, da niti to, da živimo v urejenih družinah, ne pomeni, da je z družinskimi člani vse v redu. Nasilje se pogosto dogaja tudi na socialnih omrežjih.

Števila samomorov po državah sploh ne bi smeli primerjati, ker je vsaka žrtev preveč. Ugotovili smo tudi, da se ljudje na socialnih omrežjih norčujejo iz depresije ter da svojih problemov ne smemo zaupati vrstnikom, saj s tem obremenimo tudi njih, lahko pa naše probleme izdajo komu drugemu, ki mu ne zaupamo. O tej temi se večina ljudi nerada pogovarja, saj je še vedno tabu. Večinoma se težave začnejo nekje v začetku najstništva, mlajši pa se tega niti ne zavedajo.

Po pogovoru smo izbrali kandidate za regijski parlament:

– Tim Anzelj, OŠ Mirna

– Anja Globokar, OŠ Trebnje

– Ajda Nadrih, OŠ Mokronog

– Ula Zidar, OŠ Šentrupert

– Gal Uhan, OŠ Veliki Gaber

Predlagali smo tudi možnosti za izboljšanje pogovarjanja o duševnem zdravju na ravni šole. Dokazali smo, da smo tudi mladi sposobni parlamentirati o globokih in čustvenih temah.

Oskar Zaletelj in Alekseja Rosnaky, OŠ Trebnje

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost