Dan Temenice

V ponedeljek, 24. 4. 2023, se je zaključil projekt RUSALKA – Oživitev življenja ob in v reki Temenici. To je bil Dan Temenice in zaključnih aktivnosti so se udeležili učenci 7. a in 7. e razreda Osnovne šole Trebnje, ki so v letošnjem šolskem letu že pred tem sodelovali v dveh izvedenih delavnicah.

Oblačno vreme, ki je okrog enajste ure prešlo v dež, je simbolično podčrtalo eno od ključnih vprašanj, ki so jih načeli na Dnevu Temenice. Kaj se bo zgodilo z našo reko v prihodnjih letih? Učenci so v sklopu tematskih delavnic še enkrat ozavestili spoznanje, da je nivo Temenice skozi leta drastično upadel in da že nekaj let lahko govorimo o skrb vzbujajoči nizki gladini vode v poletnih mesecih. Svojevrstna dihotomija je bila ustvarjena s postavitvijo nove, posodobljene table o najvišji gladini Temenice, ki je bila rezultat poplav 18. 9. 2010. Temenica je reka, ki se bori za svoj obstoj. Prav je, da se zavedamo, da Temenica ni samoumevna, ampak je dragocena.

Na njeno dragocenost in lepoto so opozorile tudi slikarske in fotografske kreacije, ki so si jih učenci ogledali v galeriji STIK. Po galeriji jih je popeljal gospod Brane Praznik, ki je z doživeto pripovedjo nanizal naravoslovna in zgodovinska dejstva o Temenici. Brane Praznik izraža svoje spoštovanje do Temenice tudi skozi slikanje in prav njegova slika je bila na zaključni slovesnosti izpostavljena s prvo nagrado.  Po prvi nagradi je s svojo fotografijo posegel tudi gospod Zdravko Červ.

V šolskem literarnem natečaju je z literarnim prispevkom izstopala učenka Tinkara Mežik, ki opozarja na pogosto neprimeren odnos do naše Temenice: Vsi smo odgovorni za čistost Temenice, vsakdo zase in vsi skupaj.

Starejša generacija se še spomni kopanja v Temenici, nekateri celo rečnih rakcev, danes pa se nihče več ne kopa v Temenici, rečni rakci pa so redkost, a vendar niso izginili. Temenica se bori in vsakdo ji zmore pomagati, projekt RUSALKA pa je dokaz, da jo cenimo in želimo, da jo vidijo tudi drugi. V ta namen je nastala aplikacija Temenica: Majhna reka velikih skrivnosti. O aktivnostih učencev OŠ Trebnje v sklopu projekta  je nastal tudi krajši videoposnetek.

Pomemben del v mozaiku Dneva Temenice prestavlja nova trebanjska pridobitev, to je postajališče za avtodome. Tu je potekala tudi predstavitev malih čistilnih naprav.

Program ob zaključku RUSALKE je popestrila vokalna skupina OŠ Trebnje z zborovodkinjo Jožico Stanič. Tudi zapete pesmi  so opozorile na človekovo vez z reko.

Dan Temenice se je orosil z dežnimi kapljami, ki so spet pojile tudi našo Temenico; da bi bila večja in da bi se  pogumneje vila med bregovi Temeniške doline.

S. Gerden, V. Gognjavec, Z. Simeunić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost