5. pohod planinskega krožka na Šmarno goro

V soboto, 15. 4. 2023, smo imeli še zadnji pohod planinskega krožka. Z avtobusom smo se peljali do Tacna, od koder smo začeli pešačiti.

Na Šmarno goro vodi veliko poti z različnih izhodišč; mi smo se vzpeli nanjo iz Tacna, kjer je urejeno večje parkirišče, po Poti čez Spodnjo Kuhinjo. Pravijo ji tudi “Pot čez korenine”. To je najbolj obljudena pot, ki vodi na Šmarno goro.

Od parkirišča so nas planinske oznake vodile proti vznožju hriba, kjer smo se vzpeli v gozd, Pot je bila sprva razmeroma strma, po prvem vzponu pa se razširi in dokaj zravna. Zatem se za nekaj časa spet nekoliko strmeje vzpne do prečenja pobočja, kjer se steza blago dviguje do razcepa poti, kjer se priključi širšemu kolovozu. Po njem smo se (mimo kapelice Matere Božje pri Turškem kopitu) vzpeli na sedlo, kjer se pot za nekaj časa izvije iz gozda. Od tod smo hodili po udobnem makadamu, dokler se pot ni razcepila na dvoje. Za zadnji vzpon na vrh smo nadaljevali po široki makadamski poti, ki povede mimo kapelice Sv. Sobote. 

Šmarna gora je 669 m visok vrh, ki se nahaja severozahodno od glavnega mesta. Z vrha, na katerem se nahaja gostinski lokal ter cerkev, se nam odpre lep razgled na Gorenjsko, del Julijskih Alp, Karavank in Kamniško Savinjskih Alp.

Veseli in ponosni smo ob 13. uri prispeli v dolino, se preobuli v čiste čevlje in se odpeljali proti Trebnjemu, saj je pričelo močno deževati.

Za sodelovanje in pomoč se zahvaljujemo Marjeti Martinčič in Alojzu Šaleharju, vodnikoma Planinskega društva Trebnje.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost