Učitelji in učenci OŠ Trebnje oblikovali učno pot Od pašnika do sladoleda

OŠ Trebnje je v dveh šolskih letih (2021/22 in 2022/23) sodelovala kot partner pri projektu Poslovne priložnosti na podeželju z zasnovo in s promocijo učne poti za mlade Od pašnika do sladoleda. Naše vodilo pri zasnovi poti je bilo spoznavanje pomembnosti lokalne samooskrbe in kratke dobavne verige za osnovnošolce.

Na osnovi vsebinskega programa smo oblikovali zloženko, ki bo na voljo na vseh lokacijah in bo služila kot vodilo pri obisku učne poti. V zloženki je naveden nabor izvedljivih aktivnosti na posamezni točki. Skupine si lahko izberejo aktivnosti po želji glede na razpoložljivi čas. Aktivnosti na posamezni postojanki so plačljive, saj z njimi posegamo v čas zaposlenih na kmetiji, pokriti pa je potrebno tudi stroške živil za degustacijo. Več informacij bodo vsi, ki jih učna pot zanima, pridobili pri Zavodu Dobrote Dolenjske, ki bo poskrbel tudi za rezervacijo terminov obiska poti.

Zloženko si lahko ogledate med slikovnim materialom.

Zunanji izvajalec je po scenariju, ki so ga pripravili učenci z mentorico izbirnega predmeta filmska vzgoja, posnel kratek video, v katerem je predstavljena učna pot.

Učno pot smo v oktobru 2022 preizkusili tudi z učenci OŠ Trebnje. Pozorni smo bili na časovno ustreznost le-te, ustreznost predstavljenih vsebin na lokacijah in na privlačnost posameznih aktivnosti.

Učna pot se nahaja v Trebnjem in okoliških vaseh ter zaobjame postopek izdelave mlečnega sladoleda iz lokalno pridelanega mleka. Začetna točka je na Ekološki kmetiji in ekosirarni Kukenberger. Po urejenem pločniku, neprometni cesti in urejenem kolovozu med polji se pot vije do Sadjarske kmetije Uhan, kjer učenci spoznajo različne sestavine za pripravo sladolednih prelivov in dodatkov (sadje, oreščki, med). Deloma po malo prometni lokalni cesti, deloma gozdni poti in deloma po pločniku vodi pod do centra Trebnjega do Dobrot Dolenjske, kjer se tudi smiselno zaključi z delavnicami in degustacijo novega inovativnega produkta – sladoleda (Sladolenc) iz mleka lokalne kmetije z zanimivimi prelivi in dodatki. Učna pot se med vsemi tremi lokacijami lahko skrajša, vendar priporočamo, da skupina prehodi vsaj pot od Ekološke kmetije Kukenberger do Sadjarske kmetije Uhan.  

Učna pot je izredno bogata z različnimi aktivnostmi in je najbolj primerna za izvedbo naravoslovnega dne v 6. razredu osnovne šole, saj je zasnovana za 5 šolskih ur. Primerna je za skupine od 20 do 50 oseb, lahko pa tudi za manj oseb, vendar je strošek na osebo potem večji. 

 

Pri projektu je v postopku vsebinske zasnove sodelovalo več kot 150 učencev (predstavniki skupnosti učencev v šolskem letu 2021/22 in učenci 6. razreda), pri testiranju poti pa je sodelovalo 25 učencev 6. e oddelka. 

Pri projektu smo kot mentorji sodelovali: Petra Pristavnik, Barbara Primc, Uroš Primc, Ana Kastigar, Zvonko Simeunić, Vera Gognjavec, Vesna Mirt in Franci Kravcar.

 

Več informacij si lahko preberete na zloženki, vabimo pa vas tudi k ogledu promocijskega videa.                                  

Več si lahko preberete tudi na spletni strani Dobrot Dolenjske: https://dobrote-dolenjske.si/journal3/blog/post?journal_blog_post_id=35.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Petra Pristavnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost