Generacija 2014–2023 je poletela v nove izzive

Začne se z drobnimi koraki, ki prestopijo prag učilnice 1. razreda, in konča z velikimi, odločnimi koraki, ki izstopijo iz osnovne šole, zato da bi svojo življenjsko pot nadaljevali v prostorih izbrane srednje šole. Pretekli teden je 117 učencev generacije 2014–2023 še zadnjič prestopilo prag Osnovne šole Trebnje in se z valeto simbolično poslovilo od svojih osnovnošolskih dni. Rdeča nit slavnostne prireditve je bilo prijateljstvo, ki so ga učenci v 9. letih osnovnošolskega izobraževanja stakali med sabo in ki jih bo tudi v prihodnje povezovalo.

Morda je njihova prijateljska vez še močnejša zaradi izzivov, s katerimi so se soočili zaradi koronavirusa, ki je zaznamoval njihov čas obiskovanja predmetne stopnje. Ko bodo starejši, se bodo spominjali, da je njihovo prijateljstvo cvetelo navkljub izzivom, kakršne si poprej nihče ni mogel niti predstavljati.  Spominjali se bodo, da so ob spodbudi staršev in učiteljev znali najti skrite vrelce motivacije, energije in upanja.

Spominjali se bodo, kako so v 9. razredu, ko so končno zaživeli normalno šolsko življenje, za svoje najmlajše šolske naslednike izdelovali unikatne obeske, zato da bi jim predali sporočilo prijateljstva. Učiteljica, ki poučuje v 1. razredu PŠ Dobrnič, je zbrala odzive prvošolcev in med njimi je tudi odziv, ki dokazuje, da so dosegli svoj cilj. Učenka Glorija je izjavila: »Všeč mi je bilo, da so tudi na našo šolo prišli »devetarji«. Prinesli so zelo lepa darila. Povedali so nam, kako so se imeli na Podružnični šoli Dobrnič. Naročili so nam, naj bomo dobri prijatelji.«

Devetošolci so v sklopu valete šoli simbolno podarili lesenega metulja, na katerega so se podpisali in nanj zapisali citate, iz katerih so razvili svoje modre misli, ki so zdaj del Knjige modrosti Osnovne šole Trebnje in služijo kot vodila prihodnjim generacijam. Ravnatelj Rado Kostrevc se je ob tem spomnil, kako je pred devetimi leti prvič nagovoril tako zdajšnje devetošolce kot tudi njihove starše. V nagovoru jim je povedal zgodbo o metulju, katere nauk je, da so napori oziroma izzivi nujna sestavina življenja, saj te prav ti utrdijo in »naučijo leteti«.

Učenci 9. razreda so se skozi devet let šolanja soočili s številnimi izzivi in se zahvaljujoč slednjim preobrazili iz »gosenic v čudovite živopisne metulje«, ki so z zaključkom valete ob še odzvanjajoči pesmi Zgodba o prijateljstvu »razširili svoja krila in poleteli v novo poglavje svojega življenja«. V svojem govoru sta jim srečo zaželeli tudi predstavnica staršev Mateja Hudoklin in županja Občine Trebnje Mateja Povhe, učitelji Osnovne šole Trebnje pa se pridružujemo njihovemu voščilu. Srečno generacija 2014-2023!

 

V imenu razrednikov 9. razreda Zvonko Simeunić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost