Dan dejavnosti na temo PROMET za 9. razred

V petek, 22. septembra 2023, v okviru tedna mobilnosti, smo za učence 9. razreda pripravili poseben dan dejavnosti na temo PROMET. Dejavnosti so bile zasnovane tako, da so učence na različne načine osveščale o varnosti, odgovornosti in pravilnem ravnanju v prometnem okolju.

  1. Zavod VOZIM: Začeli smo z ganljivo zgodbo predavatelja iz Zavoda VOZIM, ki je kot invalid predstavil svojo življenjsko zgodbo. Učence je opozoril na nevarnosti v prometu, kot so uporaba mobilnika med vožnjo, posledice uživanja alkohola za volanom, pomen uporabe varnostne čelade in nevarnost skakanja v vodo ter morebitni zlom hrbtenice. Poseben poudarek je bil na uporabi varnostnega pasu, ki je ključnega pomena za zaščito v avtomobilu.
  2. PP Novo mesto: V drugi šolski uri nas je obiskala kriminalistka iz Policijske postaje Novo mesto. Učence je seznanila z zakonskimi določili, ki določajo starostno mejo, ko postanejo kazensko odgovorni za svoja dejanja, to je pri 14 letih. Poudarek je bil tudi na zlorabi fotografij, predvsem pomanjkljivo oblečenih posnetkov mladostnikov, ter nevarnostih, ki jih to prinaša. Učenci so izvedeli, kam se lahko obrnejo po pomoč v takšnih primerih.
  3. ZD Trebnje: Tretjo in četrto šolsko uro so učenci preživeli v delavnicah, kjer so se učili osnov oživljanja. Delavci iz Zdravstvenega doma Trebnje so predstavili teoretične osnove in metode oživljanja, učencem pa so omogočili tudi praktično preizkušanje tehnik oživljanja.
  4. Obisk parka Trebnje: Za zaključek smo se skupaj z učenci odpravili v park Trebnje. Tam so se učenci seznanili z e-kolesi in spoznali osnove njihovega delovanja. Prav tako so imeli priložnost praktično preizkusiti, kako zamenjati zračnico pri kolesu.

Zahvaljujemo se vsem predavateljem in udeležencem, ki so s svojim sodelovanjem prispevali k uspešnemu in poučnemu dnevu. Prepričani smo, da so učenci pridobili dragocene izkušnje in znanje, ki jim bo koristilo v prihodnosti. Pomembno je, da se zavedamo svoje odgovornosti v prometu in da varnost postavimo na prvo mesto.

Franci Kravcar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost