1. pohod planinskega krožka

Kostanjev piknik pri čebelarskem domu na Podstenicah

Že tradicionalno pri planinskem krožku v oktobru izpeljemo prvi pohod, ki je namenjen srečanju in druženju z novomeškimi mladimi in malo manj mladimi planinci. V soboto, 21. 10. 2023, smo se odpravili v Kočevski Rog.

Z avtobusom smo se pripeljali do Skavtskega okoljskega centra, ki se nahaja na planoti, kjer je nekoč stala parna žaga Rog, ki je pred 1. svetovno vojno veljala za največji in najmodernejši lesnoindustrijski obrat na Slovenskem. Do danes je ohranjenih le nekaj poslopij ter eden izmed dveh betonskih bazenov, ki je služil zbiranju deževnice. Tega smo si pobližje ogledali.

Pot nas je nato vodila po neskončnem kočevskem gozdu do  1099 m visokega Velikega Roga. Vrh je sicer poraščen, vendar na njem stoji razgledni stolp, na katerega so se naši mladi planinci z veseljem povzpeli in opazovali razglede.

V Podstenicah, kjer se nahaja čebelarski center, smo zaokrožili naš izlet. Tam smo se posladkali s pečenim kostanjem. V čebelarskem domu pa smo imeli še voden ogled. Pokazali so nam maketo Podstenic, naselja nemško govorečih Kočevarjev, čebelarski muzej, nazadnje pa tudi čebelnjak, kjer čebele pridno nabirajo medičino različnih medovitih rastlin. 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost