Tradicionalni slovenski zajtrk

Vsako leto tretji petek v novembru s tradicionalnim slovenskim zajtrkom praznujemo dan slovenske hrane. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva ter osveščati o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih, in spodbujati k racionalnem ravnanju z embalažo.

 

Tradicionalni zajtrk smo v petek, 17. 11. 2023, obeležili tudi na OŠ Trebnje. Skozi celoten teden so potekale različne aktivnosti, danes pa smo aktivnosti sklenili z zajtrkom, ki nam ga je popestril prispevek učiteljice Milanke Merzel predvajan po šolskem radiu.

V letošnjem letu so učenci in učitelji podaljšanega bivanja pripravili tematsko razstavo v šolski avli. Učenci 6. razreda so pri gospodinjstvu pripravljali jedi po receptih iz publikacije Teden slovenske hrane (pečeno proseno kašo s sadjem in z medom, ajdov kruh z orehi in medom ter pehtranove polžke). Učenci so sestavili predloge obrokov, ki jih bomo po zmožnostih šolske kuhinje vključili v šolski jedilnik.

V torek, 14. 11. 2023, je gospod Ivan Konda predstavil izdelke iz Ekološke ovčarske kmetije in sirarstva Konda. Učenci in zaposleni so lahko poskusili ekološki ovčji jogurt, skuto, kefir in različne vrste sira. Učenci so bili nad izdelki iz ovčjega mleka navdušeni, zato jih bomo umestili v šolski jedilnik.

 »Zajtrk s kruhom – super dan!« je slogan letošnjega zajtrka. Po jutru se dan pozna. Današnji je bil zagotovo super, saj smo se v dobri družbi okrepčali s kruhom, z medom, maslom, mlekom in jabolkom. Večino sestavin so priskrbeli okoliški kmetje:

  • Grajske dobrote, Matjaž Novak – črni kruh,
  • Čebelarstvo Vajda – EKOLOŠKI cvetlični med,
  • Sadjarska kmetija Uhan – jabolka integrirane pridelave,
  • Mlekarna Celeia – surovo maslo in
  • Kmetija Marn – mleko.

Črni kruh so v pekarni Grajske dobrote spekli zastonj zaradi uspešnega sodelovanja s šolo.

Da bomo zdravi, jejmo raznoliko hrano. Zelenjavo in sadje si privoščimo večkrat na dan. Kupujmo lokalne in sezonske sestavine. Hrana, ki je pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža in hranljiva ter polnejšega okusa.  Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na redno gibanje.

                                                             M. Merzel, P. Pristavnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost