Tehniški dan Promet v okviru Evropskega tedna mobilnosti na OŠ Trebnje, 9. razred

V petek, 20. septembra, so učenci OŠ Trebnje obeležili Dan brez avtomobila in v okviru Evropskega tedna mobilnosti izvedli tehnični dan na temo Promet. Dan je bil namenjen ozaveščanju učencev o varnosti v prometu in o tveganjih, s katerimi se srečujejo kot mladi udeleženci v prometu, tako pešci kot bodoči vozniki.

Varnost in pasti na cestah Prvi del dneva je zaznamovalo predavanje invalidne osebe iz Zavoda Vozim. Predavatelj je učencem predstavil svojo osebno zgodbo in posledice prometne nesreče, ki ga je zaznamovala za vse življenje. Zaradi neuporabe varnostnega pasu je bil v nesreči hudo poškodovan in zdaj živi na vozičku. S svojo zgodbo je opozoril na ključne nevarnosti, ki prežijo na mlade voznike, kot so nepazljivost zaradi uporabe mobilnih telefonov, pritisk vrstnikov, alkohol in droge med vožnjo. Poudaril je pomen preventivnih ukrepov in odgovornega ravnanja v prometu, saj lahko že majhne napake vodijo v tragične posledice. Ob tem je učence opogumil, da se vedno borijo za svoje cilje in ne izgubijo upanja, kljub izzivom, s katerimi se srečujejo.

Prometne pasti in varnost v cestnem prometu Sledilo je predavanje kriminalistke in policista iz Policijske postaje Trebnje, ki sta se posvetila konkretnejšim tveganjem v vsakdanjem življenju mladostnikov. Pogovarjali so se o nevarnostih uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, pomembnosti nošenja čelade, uporabi odsevnikov ter spoštovanju prometnih pravil pri vožnji z e-skiroji, kolesi in motorji. Kriminalistka je izpostavila tudi kazensko odgovornost mladoletnikov po 14. letu starosti, pazljivost pri objavljanju vsebin na družbenih omrežjih, kot so TikTok in Instagram, ter nevarnosti sovražnega govora in objavljanja neprimernih fotografij. Mladostnike je opozorila, da so lahko mobilni telefoni izsledljivi in da policisti v primeru prekrškov telefone zasežejo. Učenci so dobili tudi koristne informacije o tem, kam se lahko obrnejo po pomoč, če so v stiski ali se srečajo z nadlegovanjem.

Praktične veščine oživljanja V nadaljevanju dneva so imeli učenci priložnost, da se preizkusijo v praktičnih veščinah oživljanja, ki jih je izvajal Zdravstveni dom Trebnje. Učenci so pod strokovnim vodstvom vadili temeljne postopke oživljanja in se naučili, kako pravilno ukrepati v nujnih primerih.

Park Trebnje – aktivnosti na prostem Zadnja šolska ura je potekala na prostem, v Parku Trebnje, kjer so si učenci ogledali številne zanimive prometne aktivnosti. Preizkusili so si lahko kolesa in tekmovali v hitri zamenjavi zračnice, spoznali prometno strategijo mesta Trebnje ter se pogovorili s predstavniki Policijske postaje Trebnje in reševalci iz ZD Trebnje. Učenci so lahko tudi preizkusili očala, ki simulirajo alkoholiziranost, in tako izkusili, kako pomembna je trezna in odgovorna vožnja.

Tehniški dan je bil tako poučen kot praktičen, in upamo, da so učenci pridobili pomembne izkušnje, ki jim bodo koristile v prihodnosti kot odgovornim udeležencem v prometu.

Franci Kravcar, koordinator dneva dejavnosti

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost