TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (19. 11. 2021)

Slogan letošnjega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!« Po jutru se dan pozna in današnji bo zagotovo super, saj smo se v dobri družbi okrepčali s kruhom, medom, maslom, mlekom in jabolkom. Večino sestavin so priskrbeli okoliški kmetje.

Prazna vreča ne stoji pokonci, zato bi morali tako kot danes zajtrkovati vsako jutro. Zajtrk je najpomembnejši obrok v celem dnevu. S hranljivim zajtrkom dobimo energijo za cel dan, lažje se učimo in tremo težke miselne orehe.

Da bomo zdravi, jejmo raznoliko hrano. Predvsem zelenjavo in sadje si privoščimo večkrat na dan. Stari rek eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran, še kako drži. Kupujmo lokalne in sezonske sestavine. Hrana, ki je pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža in hranljiva ter polnejšega okusa.  Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na redno gibanje.

Najbolj žlahtna in najslajša sestavina današnjega zajtrka je med. Človek ga jemlje iz panjev že vsaj deset tisoč let. Prvi viri o tem segajo celo 20 do 30 tisoč let v preteklost, vse do jamskega človeka. Viri iz časa dveh do treh tisočletij pred našim štetjem pričajo o uporabi medu za zdravljenje, sprva predvsem z nanašanjem na kožo. Prve civilizacije so precej bolje kot moderni ljudje poznale moč medu. Med in v njem potopljeni predmeti so se ohranili desetletja, celo stoletja. Stari Egipčani in ljudstva iz Srednjega vzhoda pa so med uporabljali med drugim za balzamiranje. Posebej pri Slovanih je bila tradicija uporabe medu zelo močna. Stregli so ga ob vseh družinskih in ljudskih slavjih.

Danes si to težko predstavljamo, a skozi stoletja je bil med poleg sadja edino sladko živilo. Šele v 19. stoletju ga je iz kuhinje izpodrinil sladkor iz sladkornega trsa ali sladkorne pese. Ali veste, da je stara slovenska beseda za med strd?

In še misel za konec. Spoštujmo naravo, jejmo lokalno, saj najboljše raste doma, na naši slovenski zemlji.

M. Merzel

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost