Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Bodi zdrava domovina,
mili moj slovenski kraj!
Ti prekrasna, ti edina,
meni zemeljski si raj!

        (Radoslav Razlag)

V petek, 24. 12. 2021, smo imeli na Osnovni šoli Trebnje proslavo, s katero smo s slovensko besedo, z glasbo in s plesom obeležili dan samostojnosti in enotnosti. Program sta povezovala Julija Ule in Jan Šalehar. Kot se spodobi, smo proslavo začeli s slovensko himno in s tem pokazali, da smo ponosni na svojo samostojno državo. Povezovalca sta pojasnila, da smo se Slovenci 23. decembra odločali, ali si želimo, da postane Slovenija samostojna ali ne. Rezultati so pokazali, da se je velika večina strinjala s to idejo. Nekaj besed sta vsem prisotnim namenila tudi gospod ravnatelj Rado Kostrevc in župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic. Svoje mnenje o državi so povedali tudi prvošolci z odgovori na vprašanji, kakšna je Slovenija in zakaj jim je Slovenija všeč. S pomočjo pesmi so čudovite misli sporočili tudi pevci. Povezovalka je bila mnenja, da je najbolj prepoznavno slovensko glasbilo harmonika, zato smo imeli kar tri nastope, ki so vključevali to glasbilo. Seveda pa nismo pozabili, da bomo v prihajajočih dneh praznovali še nekaj drugih božično-novoletnih praznikov. Na to so nas spomnili drugošolci z deklamacijo pesmi. Proslavo smo zaključili s plesom in z voščilom za prihajajoče praznike.

Ob koncu leta je čas, da pogledamo, kaj smo naredili dobrega in kaj bi lahko storili drugače, boljše. Verjamem, da najdemo veliko dobrega, vse tisto slabo pa pustimo za seboj in naredimo odlične načrte za novo leto. Prav gotovo pa imamo na seznamu želja, da smo odgovorni in odgovorno ravnamo v situaciji številnih okužb, da s skupnimi močmi premagamo to čudno obdobje.

Spoštovani učitelji in učiteljice, učenci in učenke, starši in vsi, ki berete to sporočilo – želim vam doživete božično-novoletne praznike! Naj se v vaših srcih naselita mir in veselje.

Vesna Mirt, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost