Tekmovanje Kresnička

V četrtek, 6. 4. 2023, je na naši šoli in vseh treh podružničnih šolah potekalo tekmovanje v znanju naravoslovja Kresnička. Tekmovalo je 177 vedoželjnih učencev od 1. do 6. razreda.

Učenci so se skupaj z mentorji na tekmovanje pripravljali tako, da so opravili določene poskuse. Pri tem so se učili uporabljati različen material in preproste pripomočke za delo. Ves material so natančno opazovali, ga tipali in uporabljali pri različnih pogojih. Ob poskusih so predvidevali, opravljali različne meritve, beležili podatke, računali, risali grafe, analizirali podatke ter preizkušali še druge možnosti in se učili biti natančni pri delu.

Učenci 1. razreda so v kisu raztapljali različne kamenčke, polžje hišice, lupine školjk in nekatere druge predmete iz narave. Preizkušali so goltanje sline in hrane. Pri tem so šteli, koliko goltjajev naredijo v minuti. S svetilko so delali zajčke na različnih podlagah. Ali lahko narediš zajčka, če svetiš na porcelanast ali pa plastični krožnik?

Učenci 2. in 3. razreda so iskali najkrajše poti do določenega cilja, okušali so različne okuse in raztapljali apnenec. Iskali so odgovore na vprašanja, kot so: Kako merijo razdaljo merilniki v avtomobilih? Ali so okusi v topli vodi bolj ali manj izraziti kot v mrzli? Ali lahko posamezen okus opišeš tako kot npr. psa ali mačko? Ali kis za solato deluje na kamne enako kot alkoholni kis?

V 4. in 5. razredu so preizkušali prevesno gugalnico, nanjo polagali posamezne kovance v različnih razdaljah in določevali vodoravno ravnovesno lego. Opazovali so žeblje in se pri tem naučili, v katerih tekočinah zarjavijo. Ugotavljali so, kaj se dogaja, ko stiskaš antistresno žogico ali ščipalko za perilo. Ali veš, kaj se dogaja z mišicami roke, ko jo pokrčimo in nato iztegnemo?

V 6. razredu so merili kotne razdalje, opazovali rjavenje žebljev ter sklepali, kaj se dogaja z njihovim telesom med dihanjem. Med drugim so si merili tudi vitalno kapaciteto pljuč.

Ob vseh izvedenih poskusih so širili svoje znanje, se učili eksperimentirati, se navduševali nad naravoslovjem in na koncu tekmovali.

Tekmovanje Kresnička ima samo šolsko raven, zato so najboljši učenci lahko dosegli le bronasta priznanja.

Število bronastih priznanj:

  1. razred: 14 učencev
  2. razred: 14 učencev
  3. razred: 13 učencev
  4. razred: 13 učencev
  5. razred: 12 učencev
  6. razred: 3 učenci

Čestitamo!

Brigita Nadrih in Nina Dimec Dular

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost