Ekskurzija v predalpske pokrajine

V petek, 22. 10. 2021, so imeli učenci 9. razreda ekskurzijo v predalpske pokrajine. Najprej smo obiskali Velenjski premogovnik, kjer smo se podučili o vlogi premogovništva pri razvoju Velenja, oskrbovanju Slovenije z električno energijo in o njegovem vplivu na okolje. Na lastne oči smo si ogledali jezera, ki so nastala zaradi rudarske dejavnosti. V nadaljevanju smo se ob spremstvu rudarskega pozdrava: »Srečno!« spustili 160 metrov globoko v globočine rudnika in se seznanili z življenjem rudarjev in nevarnostmi, ki prežijo na njih. O njih je pisal tudi veliki slovenski pesnik Anton Aškerc.

Kakor hitro smo ponovno ugledali luč dneva, že smo nadaljevali našo pot proti mestu Celje, ki se prvič omenja že v času Keltov kot Keleja, kar naj bi pomenilo zavetišče, vendar pa nam je zagotovo še bolj znano kot nekdanje knežje mesto Celjskih grofov. Prijazni vodiči so nas popeljali na ogled po starem mestnem jedru in nato še po Celjskem gradu.

Preostala je le še povratna pot in postanek v Trojanah, kjer je nekoč tekla meja med antično rimsko Italijo in provinco Norik, danes pa je ta kraj znan predvsem po velikih in slastnih krofih.

Celotno ekskurzijo so še dodatno popestrili sami učenci, ki so v času avtobusnih postankov predstavili pomembne kraje in osebnosti iz tega dela Slovenije.

Kljub temu, da so vremenske napovedi trdovratno obljubljale dež, se nas je le-ta usmilil in je avtobusna stekla orosil šele v zadnji etapi našega povratka v Trebnje.

Oglejte si nastale fotografije.

V. Gognjavec in Z. Simeunić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost