Raziskovanje Temenice z vsemi čutili

Nazadnje posodobljeno petek, 5. 5. 2023 – Jernej Gabrijel

V torek, 21. 6. 2022,  je 11 študentov geografije za učence 7. c in 7. d oddelka izvedlo 2 vsebinsko različni izkustveni delavnici: Odgovorna raba vode in Ponovna raba vode, čemur je sledilo še terensko delo ob Temenici. Vse aktivnosti so bile pripravljene in izvedene v sklopu projekta RUSALKA, organizator delavnic pa je Občina Trebnje.

Učenki Neža Dimnik in Ajda Krivec iz 7. d oddelka OŠ Trebnje sta opisali potek dneva: »Ta dan je bil zelo poseben, kajti prišli so nas poučevat študentje geografije in njihovi profesorji iz Ljubljane. S sovrstniki iz 7. c so izvedli eno delavnico, z nami pa drugo. Razložili so nam, kaj so zelena, modra, siva in črna voda, katere vrste čistilnih naprav poznamo (biološko, rastlinsko, kemijsko) ter kako delujejo. Pogovarjali smo se, kako bi lahko sami zmanjšali količino odpadnih voda (npr. splakovanje stranišč z deževnico, zalivanje vrta z vodo, s katero smo predhodno umivali zelenjavo). Ob domiselni igrici smo ugibali, koliko vode je potrebno za izdelavo različnih dobrin. Bili smo presenečeni ob ugotovitvi, da je za izdelavo enega kosa pice potrebno več sto litrov vode.

Po zaključku delavnice smo se odpravili do reke Temenice, kjer so nam pokazali, kako se izmeri količino različnih kemijskih elementov v vodi. Izmerili smo, da je v vodi največ fosforja, kar pomeni, da se vanjo izlivajo odpadne vode iz gospodinjstev. Veseli smo bili, da v vodi ni bilo nitritov, saj so ti smrtno nevarni za živali.

Sledil je sprehod do čistilne naprave ob tovarni Trimo, kjer nam je tamkajšnji uslužbenec razkazal posamezne dele naprave in nam predstavil proces odstranjevanja odpadkov iz vode (1. prefiltriranje skozi večji filter; 2. prefiltriranje skozi manjši filter; 3. dodajanje kisika in odstranjevanje maščob iz vode). Povedal nam je, da imamo lahko doma tudi sami čistilno napravo. Za konec smo si ogledali še maketo prebivališča s čistilno napravo in izvedeli nekaj zanimivosti o njeni sestavi. Kljub neprijetnem vonju in vročini nas je tudi ta del dneva navdušil, saj smo izvedli veliko novih informacij.«

Operacijo Oživitev življenja ob in v reki Temenici (akronim: RUSALKA) je vodilni partner Občina Trebnje s partnerji Osnovno šolo Trebnje, Turističnim društvom Trebnje in podjetjem Cementni izdelki Gorec d.o.o. uspešno prijavil na 1. javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Suhe krajine, Temenice in Krke v letu 2021 in sklenil pogodbo o sofinanciranju operacije s posredniškim organom Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Z. Simeunić

Dostopnost