Mymachine

Nazadnje posodobljeno ponedeljek, 5. 3. 2018 – Jernej Gabrijel

MyMachineje iniciativa, ki izvira iz Belgije, kjer poteka že 10 let. Ustanovil jo je sklad Zahodne Flandrije in univerza za uporabne znanosti HOWEST. V šolskem letu 2015/2016 je iniciativa dobila svojo prvo pravo različico izven Belgije v Sloveniji s sodelavci Inštituta Jožefa Štefana. Od takrat se ji je pridružilo več držav: sanjske stroje tako gradijo v Oklahomi, na Portugalskem in v prihajajočem šolskem letu tudi na Slovaškem.

Namen iniciative je  spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževalnem procesu, tako da v uresničenju idej najmlajših povezuje ves izobraževalni sistem od vrtcev do fakultet in industrijo. Povezuje otroke, dijake in študente ter pri vsakem od njih spodbuja ustvarjalnost, odgovornost in učenje skozi praktično delo. Vsak izmed teh ustvarjalnih in interdisciplinarnih ciklov se konča z uresničitvijo otroške ideje − z izdelavo otroškega sanjskega stroja z  zanimivo učno izkušnjo za vse sodelujoče. S tem spodbujajo ustvarjalnost v izobraževanju ter prek nje inovativnost in podjetništvo pri mladih.

Projekt MyMachine Slovenija je s tem šolskim letom končal drugo leto svojega delovanja. Izmed 600 idej, ki so jih narisali otroci v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah, je bilo uresničenih 10 prototipov.

V šolskem letu 2015/2016 smo se povabilu Inštituta Jožef Štefan odzvali na OŠ Trebnje in se vključili v projekt, v katerem sodelujejo učenci neobveznega izbirnega predmeta TEHNIKA iz 4. c in oddelkov 5. razreda.

Koraki dela, ki smo jih opravili:

 1. Učenci OŠ izumijo – narišejo in predstavijo svoj sanjski stroj. Pri tem nimajo nobenih omejitev. Oglejte si slike1.
 2. Obisk dijakov in profesorjev gimnazije Novo mesto na OŠ Trebnje – učenci predstavijo ideje.

Skupaj izberemo najzanimivejšo idejo – pri nas svinčnik, ki poje in riše (Rebeka Zaletelj) ter metuljček (Katarina Primc), ki služi kot ventilator.

 1. Ponovno skiciranje ideje v štirih skupinah – združitev obeh izdelkov.
 2. Predstavitev ideje študentom strojništva in elektrotehnike iz Novega mesta in Maribora.
 3. Študentje ustvarijo načrte za predlagani izdelek.
 4. Dijaki v povezavi z industrijo izdelajo sanjski stroj.
 5. Vse skice idej in izume – prototipe izdelkov so predstavniki Inštituta Jožef Štefan prvič predstavili javnosti 16. junija 2016 v RampaLabu v Ljubljani.
 6. Na otvoritvi so bili prisotni vsi sodelujoči učenci OŠ Trebnje. V Rampa Laboratoriju so sodelujoči učenci iz 10 šol oz. vrtcev začeli s preizkušanjem sanjskih strojev in se pogovorili o tem, kaj vse je bilo potrebno, da so ideje postale resničnost. Oglejte si slike3.
 7. S tem dogodkom MyMachine zaključuje 2. leto svojega delovanja in na ogled je bilo10 sanjskih strojev, ki so jih letos uresničili učitelji, učenci, dijaki, profesorji in študenti iz 27 različnih institucij.
 8. Prepričana sem, da so bili učenci presenečeni nad videzom strojčka »SVINČNIK METULJ«, kljub temu da je bil izdelan prototip nekoliko drugačen od zamisli učencev. Ta naprava žal ni bila dokončana, vendar je tudi to del nepredvidljivega procesa izumljanja in ustvarjanja. Izdelek,ki bo tehnično in  po videzu izpolnjeval ideje učencev, bo izdelan naknadno in bo dobil še novo funkcionalnost  – zvočne posnetke.
 9. Predvidoma novembra 2016 bodo predstavniki Inštituta prinesli izdelan strojček na šolo.
 10.  Na tehniškem dnevu v 6. razredu bomo v jeseni nadgradili projekt.

Marija Strah, vodja projekta na OŠ Trebnje

 

Dostopnost