Obvestila

PRAZNIČNO OBARVANA PRAVLJIČNA ČAJANKA

V sredo, 22. decembra, smo se pred poukom zbrali v šolski knjižnici na naši tretji pravljični čajanki. Prebrali smo pravljico Polarni vlak, ki jo je napisal Chris Van Allsburg. Zgodba nas je popeljala na čarobno potovanje na severni tečaj. Dečkova največja želja je bil zvonček z Božičkovih sani. Kaj pa so naše želje v letu 2022? Zaupali smo si naše novoletne želje, nato so učenci izdelali še božične okraske, na katere so svoje želje tudi zapisali.  

OKTOBER – mesec šolskih knjižnic

Na Osnovni šoli Trebnje smo mesec šolskih knjižnic obeležili s pravljično čajanko za učence tretjega triletja. Dogodek je bil v sredo, 13. oktobra 2021, pred poukom v šolski knjižnici. Prisotnih nas je bilo 17 učencev in učiteljev.

»Nekoč, pred davnimi časi …« so zgodbe, ki so se prenašale iz mnogih generacij v preteklosti in nas tudi danes učijo o človekovih vrednotah in kulturi. Prisotni smo ob pravljicah, ki so nam ostale iz otroštva, izrazili različna sporočila in vrednote. Prisluhnili smo pravljici Bine Štampe Žmavc Princesa kamnitih besed. Princesa je zaradi nesramnih besed sezidala okrog sebe kamniti zid in ga zrušila šele s prijazno besedo. Tako je lahko spet našla vse najlepše in najprijaznejše na svetu. Tudi naše druženje se je končalo s prijazno besedo DOBER DAN, NAJLEPŠI DAN.

17. september – DAN ZLATIH KNJIG

17. septembra Bralna značka tradicionalno začenja bralno leto in tako počasti dan zlatih knjig, dan rojstva in smrti Franceta Bevka. Prvošolcem na osnovnih šolah v Sloveniji in slovenskih šolah v Italiji so tudi letos na ta dan podarili slikanico.

Tudi prvošolci OŠ Trebnje so obiskali šolsko knjižnico in prejeli darilno slikanico Ponikalnice Miroslava Košute in ilustratorke Suzi Bricelj, ki jim jo poklanja Bralna značka.

Povabili smo jih k skupnem branju s starši in pogovoru o prebranih knjigah, kar otroka spodbuja, da tudi sam posega po knjigah. Pot do znanja se začne z branjem.

Zloženka Otrok, branje, odrasli

 

NOČ KNJIGE 2020 smo na OŠ Trebnje obeležili z ZAKLJUČKOM BRALNE ZNAČKE za odrasle. 

Načrtovanega zaključka letošnje sezone branja odraslih za bralno značko zaradi trenutnih razmer nismo mogli izpeljati. Želja po druženju ob knjigah nas ni ustavila, zato smo imeli zaključno srečanje v virtualnem okolju, in sicer v četrtek, 23. aprila 2020, ob 19. uri.

Počastili smo praznik knjige, ki se v okviru projekta Noč knjige obeležuje po celem svetu. Letošnji fokus Noči knjige je bil France Prešeren in praznovanje 220-letnice njegovega rojstva. Prešernove verze upanja in novega življenja smo prepletali z zgodbami iz prebranih knjig. Spletno srečanje bralcev je potekalo prijetno in živahno skoraj eno uro. Prisotnih je bilo 11 udeležencev. Pogovor sva vodili šolski knjižničarki Mojca Bahun in Maja Ule. Najbolj izpostavljene knjige slovenskih avtorjev so bile: Ninina pesnika dva, Kamen nad gladino, Hotel sem prijeti še luno, Gimnazijec, Srečne zgodbe bolečina.

Priznanja za opravljeno bralno značko odraslih OŠ Trebnje bomo podelili, ko bomo spet v šoli.

Pogovor smo sklenili z mislimi, ki smo jih izluščili iz prebranih knjig:

Ljudje se doma premalo pogovarjamo. Nikoli nisi popoln, si pa lahko uspešen. Vse se začne in konča v družini. Nihče ne gre brez ovir skozi življenje.

Trebnje, 23. april 2020                                                                               Šolska knjižnica

 

2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Poslanico z naslovom Lakota po besedah

je napisal Peter Svetina,

plakat in vabilo-kocko je ustvaril Damijan Stepančič,

vse gradivo je oblikovala Melita Rak.

 

 

Seznam knjig, ki sta jih ustvarila Peter Svetina in Damijan Stepančič.

Peter Svetina

LAKOTA PO BESEDAH

V moji deželi konec aprila ali začetek maja ozelenijo grmi, ki jih kmalu nato naselijo zapredki metuljev. Kot vata ali kot sladkorna pena zgledajo, ličinke pa požirajo list za listom, dokler grmi niso videti popolnoma opustošeni. Ko se metulji razvijejo, odletijo, grmički pa kljub temu niso uničeni. Ob letu ponovno ozelenijo, spet in spet.
To je podoba pisateljice, podoba pesnika. Zgodbe in pesmi ju izjejo, izčrpajo ju, in ko so napisane, odletijo, odidejo v knjige, odidejo med poslušalce. To se ponavlja. 
In kaj se zgodi s pesmimi in zgodbami?
Poznam fanta, ki so mu operirali oči. Dva tedna po operaciji je moral ležati le na desnem boku, potem še mesec dni ni smel brati, ničesar. Ko je po mesecu in pol prijel v roko knjigo, se mu je zdelo, kot da bi besede z žlico zajemal iz sklede. Kot da bi jih jedel, zares jedel.
In poznam dekle, ki je zdaj učiteljica. Pravi: Otroci, ki jim starši niso brali knjig, so siromašni.
Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.
Kadar je človek lačen in žejen, se mu stisne želodec, osušijo se mu usta. Išče, kje bi lahko dobil vsaj kos kruha, skodelico riža, koruze, kakšno ribo ali banano. Bolj ko je lačen, bolj se mu oži pogled, ne vidi več drugega kot par grižljajev, ki bi ga nasitili.
Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili.
To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.
Če tega doslej nismo počeli, je upanje, da se nasitimo?
Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala učiteljica, bere zgodbe svojim šolarjem. Vsak petek. Vsak teden. Če kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami.
Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

Pozivamo vas, da si izberete knjigo Petra Svetine ali Damijana Stepančiča s seznama, in preberete odlomek ali več.

Na povezavi si lahko ogledate posnetke (FB), ki jih ob letošnjem praznovanju 2. aprila z nami delijo različni bralci.

Delite dobre knjige in si bogatite čas. V teh dneh smo še posebej lačni besed.

 

Dostopnost