Aktivnosti v projektu Šolska shema

Nazadnje posodobljeno četrtek, 8. 6. 2023 – Petra Pristavnik

Na OŠ Trebnje in podružničnih šolah že vse odkar smo vključeni v projekt Šolska shema izvajamo izobraževalne in promocijske aktivnosti povezane.

 

Na OŠ Trebnje smo v sredo, 16. 4. 2014, za vse učence pripravili zajtrk. Naša šola namreč že vrsto let sodeluje v projektu Zdrava šola in v evropskem projektu Šolska shema, zato v okviru le-teh vsako leto pripravimo tematsko obarvan zajtrk za vse učence.

V letošnjem letu smo pozornost posvetili različnim vrstam žita, ki so v prehrani otrok eden od najpomembnejših virov energije. Žita predstavljajo temelj uravnoteženega jedilnika in tvorijo osnovo zdrave prehranjevalne piramide, vendar le v primeru, če jih uživamo v neprečiščeni obliki. Učenem smo želeli predstaviti prednost uporabe različnih vrst žit v naši prehrani, zato smo oglasno desko v šolski jedilnici opremili s predstavitvami posameznih žit in z informacijami o koristnosti njihove uporabe v prehrani. Predstavili smo šest žit, in sicer pšenico, ajdo, koruzo, proso, oves in rž. Iz omenjenih žit smo pripravili osem jedi, ki smo jih pred začetkom pouka ponudili učencem in učiteljem. Pri pripravi jedi so sodelovali učenci, učitelji in kuharice šolske kuhinje. Učencem smo ponudili usukani mlečni močnik, ajdove žgance, ajdnek, koruzno zlevanko z jabolki, pečeno proseno kašo z jabolki, piškote iz ovsenih kosmičev z orehi, rženo pecivo z breskvami in rženi kruh z rozinami.

Čeprav so žita temelj zdrave prehrane, jih je potrebno v uravnoteženi prehrani kombinirati z drugimi skupinami živil (sadje, zelenjava ter živila, ki vsebujejo veliko beljakovin). V našem zajtrku smo žita dopolnjevali z mlekom in s sadjem. Čeprav so bili sprva učenci pri poizkušanju novih jedi zadržani, so bili še pred začetkom pouka vsi pladnji prazni. 

Obveznosti šole:

  • vsako leto se do 1. decembra prijavi za vključitev v ŠS za naslednje šolsko leto;
  • s 1. dnem (začetek septembra) pouka lahko šola začne z izvajanjem ŠS (razdeljevanje sadja in zelenjave, spremljevalni ukrepi);
  • na začetku šolskega leta šola izpolni anketni elektronski vprašalnik za učence;
  • na začetku šolskega leta šola izpolni načrt za izvajanje ŠS: kdaj, kjer napiše tudi načrt spremljevalnih dejavnosti);
  • šola trikrat na šolsko leto pošlje na ARSKTRP zahtevek;
  • konec šolskega leta (od junija) šola ponovno izpolni anketni elektronski vprašalnik za učence;
  • konec šolskega leta šola izpolni poročilo o izvajanju ŠS.

Zakonodaja RS:

Uredba o izvajanju Šolske sheme (UL RS, št. 64/2012)

Dostopnost