Prešernov dan, slovenski kulturni praznik!

V torek, 8. 2. 2022, praznujemo slovenski kulturni praznik. S tem praznikom se spominjamo našega največjega pesnika, prav tako pa z njim obeležujemo in se spomnimo dosežkov slovenske kulture. Želimo vam prijeten praznik kulture.

Ob tem vas seznanjamo, da je poleg torka, 8. 2. 2022, ko je državni praznik, pouka prost dan tudi ponedeljek, 7. 2. 2022. Pouka prost dan je določen s sklepom šolske ministrice o spremembi šolskega koledarja za šolsko leto 2021/2022.

Lep pozdrav

Ravnatelj

Rado Kostrevc

V teh časih si umetnost tako kot večina dejavnosti išče prostor na spletu.

Pogrešamo živo umetnost, ko se gledalec in ustvarjalec srečata iz oči v oči, ko si delita isti čas in prostor, navdušenje, ganjenost, solze, smeh, čustva …

Umetnost nas uči sočustvovati z ljudmi, ki niso mi.

Umetnost nas uči opazovati življenje tako kot narava.

Umetnost nas uči razmišljati, nam razvija domišljijo in nam dovoli, da spustimo svoja čustva na svobodo.

Umetnost nas bogati in dela človeške.

 

Vsi pa beremo, da v zgodbah z vsemi napakami in vrednotami najdemo tudi sebe.

O kulturi kot vrednoti razmišljajo učenci 8. razreda OŠ Trebnje:

Prešernov dan ni praznik samo zato, ker je dela prost dan. Na ta dan izobesimo na vseh hišah in javnih zgradbah slovensko zastavo. Slovenci si privoščimo počitek. To je dan za pogovore in druženje ob lepi besedi in slovenski glasbi. Kulturo si ustvarimo sami tako, da se med seboj spoštujemo in se upoštevamo. In če nam je lepo, tudi zapojemo in zaplešemo.

Manca Verce, 8. a

Kultura je dejavnost, ki obsega področje določenega delovanja. Na ta dan se dogajajo številne prireditve in proslave. Tega dne je tudi dela prost dan, ko se odpočijemo ob izbrani glasbi, filmu ali si ogledamo proslavo. Ob kulturnem prazniku imamo navadno prireditev tudi v šoli, a letos bo zaradi epidemije odpadla.

Uroš Kotar, 8. e

Kulturo si delimo drug z drugim in tako je naše življenje lažje. Če sodelujemo, lahko dosežemo višje cilje in zmage. In ob dobri knjigi ali filmu, glasbi ali ogledu razstav se sprostimo, nasmejimo, zamislimo ter se z novo izkušnjo vrnemo v svojo zgodbo.

Zara Redek, 8. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost