V Trubarjevih krajih

V sredo, 19. 10. 2022, smo imeli šestošolci kulturni dan. Šli smo na Rašico, v Trubarjev rojstni kraj, in v Velike Lašče. Ogledali smo si Trubarjevo spominsko sobo, kjer nam je vodička pripovedovala o njegovem življenju in delu. Bil je visokorasel, zelo podjeten in vreden zaupanja. Rodil se je leta 1508, umrl pa leta 1586. Bil je protestantski duhovnik. Napisal je prvi knjigi v slovenskem jeziku, Katekizem in Abecednik, ustanovil pa je tudi protestantsko cerkev na Kranjskem. Leta 1564 je izdal delo Cerkveni red. Ker to deželskemu knezu ni bilo všeč, je bil Trubar dokončno izgnan s Kranjske. Do smrti je prebival v Nemčiji, kjer je tudi pokopan. Trubar je za Slovence pomemben, saj je postavil temelje knjižnega jezika. Po njegovi zaslugi lahko danes pišemo in govorimo v knjižnem jeziku.
Udeležili smo se tudi knjigoveške delavnice, kjer si je vsak izdelal svojo miniaturno knjižico. Pri delu smo zelo uživali!
V Velikih Laščah smo obiskali spominsko sobo Josipa Stritarja in Frana Levstika. Levstik je bil slovenski književnik, njegovo najbolj znano delo je zagotovo Martin Krpan. Njegov prijatelj Josip Stritar je bil rojen leta 1836. Pesniti je začel zelo zgodaj, bil pa je tudi pripovednik. Predavateljica je omenila še Miroslava Vilharja, ki je napisal pesem Po jezeru. Skupaj smo jo tudi zapeli.
Ker smo imeli še nekaj časa, smo se sprehodili po Velikih Laščah. Ogledali smo si spomenik Franu Levstiku, opazovali grb na občinski stavbi in šli v spominski park Primoža Trubarja.
Mislim, da smo se na kulturnem dnevu imeli lepo. Nimamo vsak dan priložnosti izvedeti toliko novih stvari in se tako veliko naučiti.

Samanta Strajnar, 6. d

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost