Ekskurzija v Gradec in Čokoladnico Zotter

V soboto, 21.10.2023, smo se učenci 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujemo obvezni izbirni predmet nemščina ali interesno dejavnost vesela šola, odpravili na ekskurzijo v našo sosednjo državo Avstrijo. Cilja poti sta bila največje mesto avstrijske Štajerske in nasploh drugo največje mesto v Avstriji – Gradec (Graz) ter čokoladnica Zotter (Zotter Schokolade). Že pred jutranjim kikirikanjem petelinov smo se z šolske avtobusne postaje z avtobusom odpravili našem cilju naproti in okrog 9. ure prispeli do naše prve destinacije, mesta Gradec.

Po prestolnici avstrijske Štajerske nas je popeljal prijazen in znanja poln vodič. Ogledali smo si renesančno mestno hišo, frančiškansko četrt, muzej sodobne umetnosti, staro mestno jedro, ki je zaradi bogate kulturne dediščine pod zaščito UNESCO-a in se povzpeli na hrib Schlossberg, od koder smo si lahko ogledali celotno mesto. Obiskali smo tudi umetno zgrajen otok na reki Muri, ki je bil dokončan leta 2003, ko je Graz prejel naziv Prestolnica kulture. Navdušila nas je posebna arhitektura, ki je zbujala vtis tako domačnosti kot tudi zgodovinske tradicije, in utrip celotnega mesta.

V opoldanskem času smo imeli tudi čas za kosilo v v McDonaldsu, ki nas je presenetil s svojo drugačnostjo in velikostjo. Nato je sledila približno enourna vožnja do čokoladnice Zotter v Riegersburgu. Ko smo prispeli, smo si ogledali tudi zanimiv ekološki in živalski vrt z domačimi živalmi ter številnimi rekreacijskimi atrakcijami. Sledil je ogled čokoladnice, kjer smo si najprej ogledali kratek film o čokoladnici in pridobivanju kakava, nato pa je sledilo »božansko« pokušanje pralinejev, kakava, tople tekoče čokolade in še in še. Tako smo se neposredno seznanili z glavnimi sestavinami čokolade in procesom njene proizvodnje. Izbrane okuse čokolade smo si lahko kupili tudi v trgovini. Njihove produkte lahko kupimo tudi v številnih državah po svetu.

Nasičeni čokoladnih dobrot, smo se v poznih popoldanskih urah odpravili proti domu. Na avtobusu smo se zahvalili izvrstnemu vodiču izleta, šoferju avtobusa ter mentorjem. Mesto Graz, čokoladnica Zotter, predvsem pa druženje s prijatelji, nam bodo še dolgo ostali v lepem spominu.

Nik Blatnik, Oskar Zaletelj, Ana Zupančič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost