S finančno pismenostjo v Beneško laguno

V šolskem letu 2023/24 je Založba Rokus Klett, d. o. o. v sodelovanju z SKB banko za učence od 5. do 9. razreda pripravila Fini kviz, katerega namen je bil spodbujanje finančne pismenosti. Učenci so spoznavali osnove financ, varčevanja, investiranja, naložb, zastavljanja finančnih ciljev, spoznali so proračunsko pravilo in še mnogo drugih vsebin s področja finančne pismenosti.

Kar štirje učenke OŠ Trebnje so zablestele na tekmovanju Fini kviz in se uvrstile med najboljšo deseterico. S tem so si prislužile titulo NAJBOLJŠI RAZRED V FINEM KVIZU in za nagrado prejele bon akademske potovalne agencije AL Ars longa.

V soboto, 14. 9. 2024, so učenke Nika Š., Tinkara M., Janja S. in Karin G. dočakale priborjeno nagradno ekskurzijo.  Že pred prvimi jutranjimi žarki so se vkrcale na avtobus in se odpravile na raziskovanje Beneške lagune. 

Na polotoku Punta Sabbioni jih je pričakala ladja, ki jih je popeljala do otoka Torcello, kjer so si ogledale baziliko, zgrajeno v bizantinskem slogu in okrašeno z izjemno lepo ohranjenimi mozaiki. Na sosednjem otoku Burano, ki je znan po filigransko izdelanih čipkah, so se sprehodile po slikovitem mestecu s pisano pobarvanimi hišami in čolni. Sledil je obisk otoka Murano, ki je danes svetovno znan po umetniško oblikovanem steklu. Obiskale so eno od znamenitih steklopihaških delavnic in spoznale skrivnosti izdelovanja muranskega stekla. Njihovo raziskovanje Beneške lagune se je zaključilo z obiskom Benetk, ki so pričakovano navdušile s svojo umetniško podobo, skozi katero je odmevala nekdanja moč in razkošje Serenissime.

Z. Simeunić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost