16. oktober – Svetovni dan hrane

Danes, 16. oktobra, obeležujemo Svetovni dan hrane. V letošnjem letu želimo v ospredje postaviti uživanje energijskih pijač med mladimi. Dejstvo je, da energijske pijače niso primerne za mlade. Vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, lahko kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem. Zaradi  dodanega sladkorja so slednje povezane tudi s tveganjem za prekomerno telesno maso, nastankom sladkorne bolezni tipa 2 in propadanjem zob. Vplivajo na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic. Strokovnjaki mladim odločno odsvetujejo pitje energijskih pijač. Za ustrezno preskrbo s tekočino otroci in mladostniki dnevno potrebujejo približno 1,5 litra tekočine. Najboljša je pitna voda, pa tudi nesladkani čaji, v primeru povečanih potreb pa z vodo razredčeni 100%  sadni in zelenjavni sokovi. Za dobre telesne in miselne sposobnosti naj imajo otroci in mladostniki pogoje za zadosten in kakovosten spanec in počitek. To so osnovni pogoji za ustrezno regeneracijo telesa.
 
V ta namen si lahko preberete članka, v katerih se za pitje spodbuja pravo izbiro – vodo. V njiju najdete informacije, v katerih primerih so primerne tudi druge pijače in katere pijače so to. Do člankov lahko dostopate na povezavi: https://nijz.si/obmocna-enota-novo-mesto/voda-prava-izbira/ in https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/svetovni-dan-hrane-2023/.
 
V nadaljevanju si lahko ogledate tudi video Voda – prava izbira: https://www.youtube.com/watch?v=dqImrjUaUAk.
 
Spodbujajmo otroke k uporabi ustrezne in zadostne količine tekočine. V prvi vrsti je najpomembnejši zgled tisti, ki ga otrokom dajemo mi sami.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost