Otroški parlament v OŠ Trebnje: Skupaj raziskujemo duševno zdravje otrok in mladih

V četrtek, 15. februarja, je v Osnovni šoli Trebnje potekal otroški parlament. Razpravljali smo o temi duševnega zdravja otrok in mladih. 1. in 2. šolsko uro je parlament potekal za učence 3. do 5. razreda matične šole in podružničnih šol. Bilo je presenetljivo, kako globoko so mladi parlamentarci razmišljali. Uvodoma so predstavili delo po razrednih skupnostih na temo treh vrst vedenj: asertivnega, agresivnega in pasivnega vedenja. Asertivno vedenje pomeni samozavestno in spoštljivo izražanje lastnih mnenj in potreb, pri čemer upoštevamo tudi pravice drugih. To je vedenje, kjer vsi pridobimo. Agresivno vedenje se pojavi, ko posameznik izraža svoje misli, občutke in prepričanja na način, ki krši pravice drugih; tukaj koristi le agresor. Pasivno vedenje pa pomeni, da posameznik ne izraža svojih občutkov, potreb ali mnenj, se strinja z vsem ali pa ostane tiho, kar pogosto vodi v zanemarjanje lastnih pravic. Učenci so določene tipe vedenja celo zaigrali. V nadaljevanju je potekala debata tudi o medvrstniškem nasilju, kjer so učenci izrazili mnenje, da so nasilni učenci zelo moteči za razred.

Za učence od 6. do 9. razreda je šolski parlament potekal od 3. do začetka 6. šolske ure. Dogodek je vodil učitelj Franci Kravcar in potekal v predavalnici šole. Razpravljali smo o anksioznosti, duševnem zdravju, motnjah hranjenja ter medvrstniškem in spletnem nasilju. Začetek je zaznamoval nagovor vršilke dolžnosti ravnateljice, gospe Ane Kastigar, in predsednice skupnosti učencev, Anje Globokar. Po uvodu je sledilo delo v skupinah, kjer je vsaka skupina obravnavala svojo temo. Po končanem skupinskem delu smo svoje ugotovitve in razmišljanja delili z ostalimi. Teme so nas globoko prevzele in privedle do mnogih novih spoznanj. Ugotovili smo, kako pomembno je govoriti o teh temah, saj lahko prizadenejo vsakogar med nami. Razpravljali smo tudi o tem, kako pomembno je, da ne obrnemo stran, ko se srečamo z nasiljem ali težavami, in kako pomagati osebi v stiski. Opozorili smo na težave, ki jih prinašajo elektronske naprave, in poudarili pomen premišljene in zmerne uporabe. Sklenili smo, da nas ne sme biti strah pomagati in da moramo posredovati, ko vidimo nekoga v stiski.

Na koncu smo izvolili predstavnike za območni parlament: Anjo Globokar, Kajo Saje, Evo Starič, Dašo Zupančič in Metko Žlebnik. Območni parlament je potekal v torek, 20. februarja 2024, v Osnovni šoli Mirna. Učenka Daša Zupančič je bila izbrana, da bo zastopala našo šolo na regijskem parlamentu, ki bo v četrtek, 14. marca 2024, v Osnovni šoli Grm.

Kaja Saje, učenka 9. razreda OŠ Trebnje

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost